Selfmapping a Mentálközpontban

Selfmapping a Mentálközpontban

A pszichoterápiás rendelők közül elsőként vezetjük be a Selfmapping használatát. Az online teszt felmérést készít az emberi működést meghatározó személyiségjellemzőkről, készségekről, megoldási módokról, valamint az egyén és környezete kölcsönhatásairól, hogy ennek alapján pontosan meg lehessen határozni a változtatási pontokat. 

Az előzetes önvizsgálat haszna a pszichoterápiában

 Amit mi mindig megkérdezünk: Miben szeretne segítséget kapni?

Sokan úgy keresik fel központunkat, hogy pontosan tudják, milyen konkrét probléma megoldásában akarnak segítséget kapni – legyen ez stresszes állapot, kimerültség, párkapcsolati krízis, szorongás vagy féltékenység.

Legalább ugyanennyien viszont csak azt érzik, hogy valami érthetetlen terhet cipelnek. Problémájuk általánosabb – elégedetlenek, kedvetlenek, kiszolgáltatottnak érzik magukat, megromlanak a kapcsolataik vagy képtelenek lelkesítő célt találni az életükben. Ők sokszor bizonytalanabbak is abban, érdemes-e egyáltalán nekikezdeni egy pszichoterápiás folyamatnak, hiszen annyira homályos, mi van velük, mit is akarnak egyáltalán. 

A Selfmapping jelentős segítséget nyújt ahhoz, hogy pontosabban lássa, mivel is lehet problémája, és döntést hozzon a pszichoterápiás folyamat elkezdéséről.  

Amit Önök mindig megkérdeznek: Mennyi ideig kell járni?

Egy pszichoterápiás folyamat hosszúsága számos tényezőtől függ – a probléma jellegétől, a hozzánk járók igényétől vagy a kialakulás hátterében álló okoktól. 

A közös munka első szakaszában kliens és terapeuta azon dolgoznak együtt, hogy komplex képük legyen a megterhelő problémákról, azok kialakulásának körülményeiről és régi gyökereiről, valamint ezek összefüggéseiről. Minél kevésbé konkrét a probléma, rendszerint ez annál hosszabb időt vesz igénybe.     

A közös munka első, ún. diagnosztikus szakaszát a Selfmapping segítségével felgyorsíthatjuk.  Az értékelés közös átgondolásával a komplex kép kialakítása, az összefüggések megértése kevesebb időt vesz igénybe. Ezzel a pszichoterápia céljai rendszerint 1-2 ülés alatt meghatározhatók.     

Ami mindenkinek kérdés: Mekkora az eltökéltség a változtatásra?

 A pszichoterápiás folyamatban nagyon fontos a kitartás. A változások nem azonnaliak, mert – ahogy hiába fogadkozunk újév napján is – elvétve történik csak olyan csoda, hogy másnaptól sikeresen kezdünk új életet.

Tapasztalatunk szerint a Selfmapping egyéni értékeléseinek közös átbeszélése után jelentősen megnő a kedv és elszántság a változtatásra. Az, hogy pontosan azonosítható, min és miért érdemes együtt dolgozni egy hozzáértő szövetségessel – legyen az pszichoterapeuta, coach vagy tréner – önmagában cselekvésre ösztönző.   

Feliratkozás hírlevélre: Kattints ide!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.