Urbanics Ildikó

klinikai szakpszichológus, neuropszichológus

"Tehetetlenségünket megélve kinyílunk és készek vagyunk a támogatás elfogadására  – együttműködünk az érkező segítséggel"  (Dass és Gorman nyomán)

Ha valaki a szenvedésétől szeretne szabadulni és pszichológushoz fordul, abban bízik, hogy a segítő személyében megtalálja a megfelelő segítséget. Támogatásért jön, a terapeuta pedig a szakmai tudása révén feltárja a szenvedést okozó probléma természetét, képes ráhangolódni a másikra, megért és visszajelez.  Azt tapasztaltam a terápiás munkámban, hogy az elővételezett bizalom talán az egyik legfontosabb tényező egy terápiás folyamat kezdetén. A biztonságos bizalmi légkör elengedhetetlen ahhoz, hogy a kliens képes legyen elfogadni a neki felkínált támogatást. A bizalmon alapszik a terápiás munkaszövetség, ami egyfajta együttműködés annak érdekében, hogy a kívánt változás elinduljon.

Olyan felnőttek jelentkezését várom, akik különböző krízishelyzetek, nem várt életesemények, betegségek hatására nem találják a helyüket az életükben, szenvednek a kapcsolataikban, szoronganak, esetleg tartósan rossz hangulatba kerültek és a megküzdési kapacitásuk, belső erőforrásaik mozgósítása külső támogatást igényel. Támogatást nyújtok többek között életvezetési problémák, (pár)kapcsolati zavarok, önértékeléshez kapcsolódó teljesítményszorongás megoldása kapcsán.

A rehabilitációs osztályon végzett munkám nyomán sokrétű tapasztalatom van a krízisek kezelésében, a súlyos traumák feldolgozásának segítésében, például a betegségekkel való együttélés támogatásában és a gyásszal kapcsolatos munkában.

A neuropszichológiai rendelésemen várom azokat, akik memória problémát, figyelemzavart, gondolkodásbeli lassúságot, szótalálási nehézséget, vagyis bármilyen kognitív teljesítménybeli zavart tapasztalnak magukon   és szeretnének választ kapni arra a kérdésre, hogy ez valamilyen agyi elváltozáshoz köthető-e vagy más magyarázat áll a hátterükben (életkorhoz vagy élethelyzethez kötött változások). 

Módszerek

Szemléletmódom alapvetően analitikusan orientált, tehát az egyén aktuálisan működő belső valóságára hangolódom rá, arra, amit ő hoz, amivel ő foglalkozik. Eközben segítem a sokszor ellentmondásos érzések, gondolatok, képzetek kibontakozását, tisztább átlátását meleg, elfogadó légkörben. Emellett merítek a neuropszichológiai gondolkodásból és eszköztárból, hogy kifejezhetővé tegyem a szavakkal sokszor nehezen megfogható jelenségeket, így a fókuszban álló probléma szinte megelevenedik, jobban körbejárhatóvá válik. Előszeretettel alkalmazok imaginációt (Katathym képélmény) a terápiás munka során.

Tanulmányok, munkahelyek
  • Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) - Agysérültek Rehabilitációs Osztálya (2008-)
  • Katathym Imaginatív Pszichoterápiás képzés (2014)
  • Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt pszichológus szakképzés, Pécsi Tudományegyetem (2011-)
  • Általános neuropszichológus, Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem (2010)
  • ELTE pszichológia szak (2008)
 Urbanics Ildikó jelenleg csak neuropszichológiai vizsgálatot vállal előre egyeztetett időpontban.