Szirmai Anna

pszichológus, tréner, pszichodramatista

"Bizony mondom: Khaosnak kell lenni bennetek, hogy táncoló csillagot szüljetek."
Friedrich Nietzsche: Imígyen szóla Zarathustra

 

Minden változáshoz-fejlődéshez előbb át kell mennünk a káoszon, egy nehéz és zavart időszakon. De mi van akkor, ha ez az állapot hosszú ideje tart? Ha nem találunk ki az útvesztőből? Ha olyan nagy és régi a homály, hogy már azonosulunk vele és azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a probléma – és más talán nem is vagyunk?

Ilyenkor érdemes terápiához fordulni: segítséget kérni abban, hogy kifésüljük a káoszt, megkeressük a mélyét, az eredetét és megtaláljuk mellette azt az önmagunkat, akik lehetünk, ha a homály feloszlik.

Szeretettel várok mindenkit, aki nem akar, vagy talán már nem tud egyedül továbbmenni az úton. Olyanokat, akik lelki vagy testi egyensúlyukat felborulva vagy veszélyeztetve érzik és szeretnének aktívan tenni azért, hogy a harmónia újra helyreálljon. Legyenek akár erős érzelmek, félelem, düh, gyengeség vagy túlzott erő, amit nehéz kezelni, visszatérő testi tünet, nem működő vagy megterhelő kapcsolatok, vagy akár az emberi létezés alapvető kérdései - a pszichológia módszereivel egy új szemszögből léphetünk be ezekbe a problémákba.

 Az egyetemmel párhuzamosan kezdtem el egyéni és csoportos terápiás módszerek elsajátítását. Először a Carl Rogers szemléletét követő személyközpontú terápiás módszerrel ismerkedtem meg, később pszichodráma vezető képzettséget szereztem. Egyéni terápia során a két megközelítés ötvözése annyit jelent, hogy sokat foglalkozunk a testtel, tünetekkel, test-lélek egyensúlyával - néha relaxálunk, szimbólumokat használunk. Mindig akcióhoz, valós viselkedéshez kötve dolgozzuk fel a problémákat és csak azzal foglalkozunk, amit a kliens felhoz és akkor, amikor felhozza. Közös célunk, hogy a kliens minél hamarabb önmaga legyen, egyensúlyba kerüljön.2016-tal kezdődően a fenti módszereket meseterápiával egészítem ki. A mesék régi tudást hordoznak arról, hogyan működik a világ és benne az ember: ha megtaláljuk a helyzethez illő mesét, belelépve olyan minőséget, választ fedezhetünk fel, ami talán mindkettőnk számára ismeretlen volt addig. A módszerek közül mindig aszerint választunk, hogy mi illik a feltett kérdéshez és a kérdezőhöz egyaránt.

Az egyéni módszerek mellett szívesen dolgozom csoporttal is, mint segítő közeg: önismereti pszichodráma és alkotó-fejlesztő meseterápiás csoportokat vezetek útonlevőknek.

Terápiás tevékenységem mellett szervezetfejlesztést végzek, szabadúszó trénerként különböző cégeknek szolgálok elsősorban pszichológiai készségek és tudás fejlesztésére alkalmas programokkal. Mindenhol a tudományterületek ötvözésére, új módszerek alkalmazására törekszem – és arra, hogy az ember bármilyen körülmények között megtalálja önmagát.

Szabadidőmben természetesen táncolok.

Módszerek:

Alapvetően az egyenlőségen alapuló személyközpontú terápiás megközelítést használom. A beszélgetéseket a kapcsolat előrehaladtával monodramatikus eszközökkel, imaginációval gazdagítjuk, mélyítjük el.

Egyéni terápiát angol nyelven is vállalok.

Tanulmányok, végzettségek:

 • Metamorphoses Meseterapeuta, 2016. február
  • Magyar Pszichodráma Egyesület - Pszichodráma asszisztens, Pszichodráma vezető (végzés ideje: 2016)
  • Személyközpontú terapeuta (2015)
  • ELTE Magatartáspszichológia doktori program (folyamatban, kutatási témám a testtel való kapcsolódásnak, a testmozgásnak és a tudatállapot megváltozásának a fejlesztő-gyógyító hatása
  • ELTE Pszichológia MA (2009)

   

Rendelési idő: szerda 8.00-20.00. 

Szirmai Anna vállal Skypeos terápiát is.