GYIK

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? 

Mikor érdemes gyógyszert szedni?

Mennyi idő egy terápia?

Milyen időközönként kell járni?

Bejelenthetem-e az egyik rokonomat?

Mi történik a terápiás szobában?

Kikkel foglalkozunk?

Milyen problémával érdemes hozzánk fordulni?

De mivel jobb egy szakember, mintha megbeszélném az egyik barátommal a problémámat?

Minek az alapján válasszak magamnak szakembert?

Mitől vagyunk „központ”?

Működik-e a Skypeos terápia?

Ki vállal a MentálKözpontban Skypeos terápiát?

Mik az időpont lemondásának feltételei?  

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

A pszichológusok bölcsészkaron, pszichológia mesterszakon végeznek, a pszichiáterek pedig az orvosi egyetemen. Az alapképzés után mindnyájan szakosodnak, és szak- ill. módszerspecifikus képzéseken keresztül sajátítják el a pszichoterápia tudományát. Gyógyszert csak pszichiáter szakorvos írhat fel.

Mikor érdemes gyógyszert szedni?

A gyógyszerszedés indokoltsága minden esetben egyéni, amit a pszichiáter állapít meg. 

Mennyi idő egy terápia?

Ez nagyon egyéni. Van olyan élethelyzet, ahol néhány alkalom is már elegendő lendületet tud adni ahhoz, hogy az ember tovább tudjon haladni egy beragadt helyzetből, de általában ennél hosszabb időre van szükség. Problémától és személytől függően néhány hónaptól akár évekig is tarthat egy terápiás folyamat.

Milyen időközönként kell járni?

Egy terápiás folyamat általában heti egy alkalmat jelent, amitől indokolt esetben el lehet térni. Krízishelyzetben lehetőség van heti kétszer járni, de a terápiának van olyan szakasza, ahol az alkalmakat ritkítjuk kéthetenkénti találkozásokra. Ha időben vagy pénzben nem tudja vállalni a heti rendszerességet, akkor is érdemes belevágni a folyamatba.

Bejelenthetem-e az egyik rokonomat?

A pszichoterápiában nagyon fontos a belátás, és az egyéni motiváció a változni-változtatni akarásra. Természetesen bejelentheti a rokonát vagy barátját, de valójában ritkán köteleződik el valaki a terápiában, akit küldtek, vagy csak egy családi alku miatt jár.

Mi történik a terápiás szobában?

Egyéni terápia során a kliens és a terapeuta kettesben, zavartalan körülmények között ül a szobában, egymással szemben. A terapeuta kérdésekkel, valamint egyéb technikákkal segíti kibontani a probléma hátterét, valamint feltárni a saját belső erőforrásokat, amelyek talaján el tud indulni a változás. A verbális technikák mellett gyakran használunk szimbólumokat, álmokat, relaxációt, és ezek kombinációit.

Kikkel foglalkozunk?

A központban mi olyan bátor emberekkel foglalkozunk, akik érzik, hogy valami nem stimmel az életükben, és szeretnének ezen változtatni. Van, aki tudja, hogy kivel vagy mivel van gondja, de van, aki csak annyit érez, hogy valami nem jó. Persze, van, hogy egyedül túljutunk ezeken a helyzeteken, vagy elegendő, ha egy barátunkkal megbeszéljük, de mi azt tapasztaljuk, hogy aki belevág egy pszichoterápiás folyamatba, annak minőségileg megváltozik az élete. Többen mondták már, hogy visszamenőleg hálásak a szorongásos vagy depressziós időszakuknak, mert különben nem jutottak volna el pszichológushoz, akinek a segítségével tovább tudtak lépni.

Milyen problémával érdemes hozzánk fordulni?

Sok mindennel fordulnak hozzánk az emberek. Van, aki szorong, és testi tünetei is vannak, van, akinek pánikrohamai vannak. Jönnek depressziósok, és olyanok, akik nem találnak értelmet vagy célt az életükben. Gyakran keresnek meg minket egy új életszakasz küszöbén, fiatalok életkezdési, leválási nehézségekkel, vagy házasság, párválasztás előtt. Sokan vannak életük közepén, akiknek nehéz elengedni a gyerekeiket, válnak, vagy nehezen találnak új célokat az életükben, de mindenféle életkorú és problémájú kliens megfordul nálunk. Megkeresnek minket párkapcsolati problémákkal, döntési nehézségekkel, kényszertünetekkel, fóbiákkal, önértékelési zavarokkal, feldolgozatlan veszteségélménnyel, evészavarokkal.

De mivel jobb egy szakember, mintha megbeszélném az egyik barátommal a problémámat?

A pszichoterápia több annál, mint hogy valaki csak kibeszéli magából a problémáit. A barátokkal szemben a terapeuta nem elfogult, háttértudás és tapasztalat birtokában kívülről lát rá kliense problémájára, és szakértő „tükörként” jelez vissza. A barátokkal ellentétben a terapeuta nem tanácsokat ad, hanem hozzásegít a saját megoldások megtalálásához, amelyek beépülésükkel hosszú távú változást hoznak életünkbe.

Minek az alapján válasszak magamnak szakembert?

A pszichoterápiában különösen fontos a bizalom. Nézze meg munkatársaink személyes bemutatkozását, ha valaki megtetszik, az már jó nyom. Érdemes figyelembe venni, hogy férfi vagy női terapeutához szeretne-e jönni, ill. fontos lehet még az életkori összeillés is. Mindenki más-más módszerrel dolgozik, amelyek nem jobbak vagy rosszabbak egymásnál, csak egyszerűen máshogy segítenek a változásban. Érdemes tájékozódni a módszerekről is.

Mitől vagyunk „központ”?

Azért mert az egyéni terápia mellett többféle szolgáltatásunk is van. Folyamatosan indítunk relaxációs csoportokat, asszertivitás tréninget, vagy más tematikus csoportot és a pszichoterápia mellett lehetőség van gyógyszeres terápiára is. A szakembereink tudják javasolni a fentieket, ha azt érzik, szüksége van rá kliensüknek. Folyamatos irodaszolgálatunk van, ami kényelmes a hozzánk fordulóknak, és barátságos légkör fogadja klienseinket.

Működik-e a Skype-os terápia?

Mi úgy gondolkodunk a skype-os terápiáról, hogy ha csak erre van lehetőség, akkor sokkal jobb és hatékonyabb, mintha valaki egyáltalán nem kap pszichológusi segítséget. Mivel pszichoterápiánál fontos a személyes kapcsolat, skype-os terápiánál is lényeges, hogy sor kerülhessen egy-egy személyes találkozásra. Legszerencsésebb, ha az első találkozást tudjuk így szervezni. 

Ki vállal a MentálKözpontban Skype-os terápiát?

Központunkban Csákvári Zsófi, Fonyódi Ákos, Kertész Katinka,  Király BarnabásDr. Németh György Pethő Bálint,  Szirmai Anna és Watfa Zsüli vállalnak Skype-os terápiát.

Mik az időpont lemondásának feltételei?

Megbeszélt időpontot lemondani csak 3 munkanappal hamarabb van lehetőség a recepció telefonszámán. (36-1-2037589)

Három napon belüli lemondás, vagy a lemondás elmulasztása esetén az ülés díját meg kell téríteni. Ettől való eltérés (vis maior, baleset esetén) csak a terapeutával történő egyeztetés alapján történhet.